Вегански пай с основа от ядки и крем от плодове
Плодов пай с бананов крем и блат от орехи и кашу.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. сурово кашу
- 5 с.л. мед
- 1 и 1/2 лимон
- 100 г орехи
- 1/2 ч.л. канела
- 1 с.л. зехтин
- 2 мандарини
- 80 г сушени кайсии без костилка
- 1 банан
- кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
1. Накиснете кашуто във вода, като го залеете с хладка такава колкото да го покрива. Оставете да кисне минимум час. Накиснете и кайсиите.
2. Орехите смелете в блендер, изсипете на дъното на формичка за пайове и смесете с канелата и зехтина. Разбъркайте и оформете тънък блат. Приберете в хладиника.
3. В блендера смесете сока на единия лимон с половината му кора, меда и отцеденото от водата кашу. Пюрирайте. Ако белнедът се затруднява, добавете 1-2 с.л. вода, колкото да успее да превърти. Вместо нея можете да използвате кокосово или соево мляко, ако имате под ръка.
4. Получената смес оформете като втори блат над ореховата основа. Пак приберете в хладилник.
5. В блендера сложете обелените и почистени от семките мандарини, добавете отцедените от водата кайсии, банана, кората и сока на другата половина лимон. Пюрирайте на крем. Получава се каша с вкус на манго - много приятна и екзотична. Изсипете я върху основата на пая и заравнете. Приберете в хладилник до момента на поднасянето. Преди да сервирате поръсете с кокосови стърготини.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ