Маслен сладкиш с нектарини и боровинки
Летен коблер с плодове и коричка от маслено тесто с ром и портокалов сок.
Бон Апети
Излъчен на 30.06.2017
Сладкиш с аромат на лято, основа от подсладени плодове с аромат на ванилия и тестена маслена коричка с дъх на ром и портокал правят Лора и Стоян. Уханието в кухнята могат да усетят само тези, които се престрашат да сготвят апетитния летен десерт в дома си, а за да ги окуражим, споделяме начина на направа, който не е сложен и отнема сравнително малко време за готвене на домашен сладкиш.
Първо се нарязват нектарини на едро, а след това се смесват с боровинки, захар и ванилия. Това показват водещите, като обясняват, че плодовете са изцяло според желанието, разположението и сезона. Така че ако се чудите какво да сготвите със застояващите в хладилника плодове или пък имате други любими, с които искате да направите десерт - грабнете ги смело и действайте. Смесени и овкусени те се изсипват в тавичка и остават така, докато изчакат тестото.
То се прави с много масло, което се стрива с брашно и захар на маслени трохи. Добавя се яйце, портокалов сок и ром, набухва се с бакпулвер и се размесва. Получава се лепкава каша, която казано по родному "ни се води, ни се кара". Затова просто се изсипва върху плодовете на части и без опити да се заравни, се пъхва за половин час във фурната. След изпичане десертът се охлажда и се сервира по желание с пресни плодове, листенца свежа мента, бита или заквасена сметана. Предупреждаваме - не се опитвайте да го вадите от тавата или да го обръщате - ще се разпадне. Просто нарежете на парчета и тях вадете с решетъчната плоска широка шпатула за мусака.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ