Погача от питки с масълце и сусам
Питка от малки питчици с апетитна коричка със семена.
Необходими продукти:
- 270 г брашно
- 30 г масло
- 5 г суха мая
- 150 мл вода
- 1/2 ч.л. сол
- 1 с.л. захар
- 1 яйце
- 10 мл олио
- 1 жълтък
- бяло сусамово семе
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в широка тава.
2. Разтворете маята в половината вода, загрята до 40 градуса, като прибавите вътре половинта захар и 1 ч.ч. брашно. Оставете настрана за 10 минути да шупне.
3. Изсипете в брашното солта, останалата захар, добавете маслото на стайна температура и накрая залейте с течността с шупналата мая. Замесете меко и еластично тесто и когато спре да се лепи по ръцете, го сложете да втаса на топло място докато удвои обема си. Ако е необходимо в процеса на месене, добавете малко олио.
4. Втасалото тесто премесете отново и разделете на 12 сравнително еднакви топки.
5. Намажете с масло дъното и стените на тава за печене с не много нисък борд.
6. Всяка от топките намазнете с олио и подредете плътно в тавата. Няма проблем, ако хлебчетата се притискат едно в друго.
7. Оставете да втаса повторно, после намажете с разбития жълтък и поръсете със сусам.
8. Печете в предварително загрята фурна БЕЗ вентилатор на 190 градуса за около 30 минути. След половин час готвене преценете дали питката е готова.
9. След изваждане от фурната увийте в хавлиена кърпа, покрийте с вестник и оставете да почине за още половин час.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ