Питка от кроасани с масло
Маслена погача от вити кифлички.
Необходими продукти:
- 4 чаени чаши брашно
- 1 чаена лъжица сол
- 1 чаена лъжица захар
- 1 супена лъжица мая (15 г)
- 2-3 супени лъжици олио
- 2 яйца
- 1 и ½ чаени чаши хладко прясно мляко
- сусам за наръсване
- 1 пакетче разтопено масло
Начин на приготвяне:
Затопляме млякото, в което се размива маята, добавяме захарта и една лъжица брашно, за да получим кашичка. Така оставяме за 5 минути да шупне.
В съда, в който ще замесим тестото, изсипваме пресятото брашно, объркано със солта. Правим кладенче, в което изсипваме кашичката от маята, едно от яйцата и белтъка на второто – жълтъка се оставя за намазване накрая и олиото. Омесваме средно меко тесто, което втасва около 1 час.
Отделяме една топка от тестото и я поставяме в центъра на предварително намаслената тавичка, в която ще печем. Останалото тесто разделяме на две части, от които разточваме два кръга. Единият намазваме с разтопено масло. Другият кръг поставяме върху него. Притискаме леко и двата заедно, разточваме до по-голям кръг. Отново намазваме обилно с разтопено масло и нарязваме на 12 триъгълника (режем като торта – първо на четири и после всяка четвъртина на още три триъгълника).
Всеки триъгълник навиваме на кифличка, като започваме от широката страна и се върви към острият ъгъл. Нареждаме получените кифлички около топката в центъра на тавичката. Питката оставяме на топло да втаса около 40 минути. После я намазваме с отделеният жълтък, разбит с няколко капки вода и по желание поръсваме със сусам.
Печем в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 25 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ