Унгарска питка с мас и кисело мляко
Меки домашни питки с кисело мляко, мас и жълтъци.
Ароматен домашен хляб с мас, кисело мляко и яйца се меси в кухнята на Звездев, като тестото се оформя по стара унгарска традиция на наребрени дебели пухкави питки. В тях можете да пъхнете любимата плънка за хамбургери или пък да ги сервирате като индивидуален хляб за всеки на трапезата.
Първо в купа се пресява брашното и се смесва със солта и захарта. Прави се кладенче и в него се натрошава маята. Залива се с топла вода. Добавя се разтопената свинска мас, яйчените жълтъци и кисело мляко или заквасена сметана. Замесва се меко тесто, което не трябва да лепи по ръцете. Прибира се в намазнена купа и се завива отгоре със стреч фолио. Оставя се да втаса.
Следва от тестото с голям ринг или отвор на чаша да се изрежат кръгове. Върху тях се правят нарези - как точно - гледайте във видеото. Питките се редят в намазнена тавичка. Мажат се с разбит белтък във вода и се пекат за 25 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ