Славянска питка с кашкавал и кимион
Погача с кашкавал и подправки.
Ароматен домашен хляб с кашкавал прави Иван Звездев в своята кухня като показва два варианта за месенето му. Виждаме как се меси тесто за хляб в хлебопекарна и как се прави същият насъщен на ръка. Ако разполагате с уреда, просто ще спестите усилия, но все пак хората, създали тази рецепта, са действали по конвенционалния начин.
Ако работите на хлебопекарна първо се изсипват мокрите продукти - вода, разбито яйце и олио. Следва да се добави сол, захар и суха мая, а на финала и пресято брашно. С програмата за месене си гарантирате и втасването. Ако ще готвите на ръка, то брашното се пресява в тава и се смесва със захарта, солта и маята. Офрмя се кладенче и в него се добавят олиото, водата и яйцето. После се меси докато спре да лепне по ръцете. Прехвърля се в купа и се оставя да втаса на топло за един час.
Готовото тесто, независимо по кой вариант е направено, се прехвърля в намазнена тава и се разстила с натискане. После се правят дълбоки прорези надлъжно и напречно, за да се образуват квадрати. Намазва се с разбито яйце, върху квадратите се редят плочки кашкавал и отгоре се поръсва с кимион. Можете да смените подправката с ким или да заложите на най-българския аромат - балканската чубрица. На финала се донамазва с остатъка от разбитото яйце и се пече в средата на предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 минути.
Гледайте видеото, за да се убедите, че този прекрасен домашен хляб с яйце и подправки може да бъде направен и от вас!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ