Плоско телешко кюфте тип плескавица
Сръбски кюфтета от телешко с лук.
Модата на плескавиците обзе и българския вкус преди повече от десетилетие, а днес мнозина обичат да си хапват дебелото, сочно и апетитно подправено кюфте като основно ястие. Да се направи тази храна дори и в домашни условия, където все пак има контрол над качеството на продукти, не е толкова сложно, но изисква доза майсторство. Какво е то - показват в канала Всегда Вкусно.
Първо каймата се прехвърля в купа, осолява се и се замесва с вода, за да придобие правилната консистенция. Точните съставки можете да видите ТУК. Следва да се прибере в хладилник за едно денонощие. И чак след като месото се е хидратирало идеално, се добавят подправки на вкус. Освен традиционните чесън и черен пипер, можете да добавите кимион, кориандър на прах и лют пипер, за да си замиирише на типичното сръбско ястие. Естествено - вкарайте в сместа наситнен лук, а по желание можете да импровизирате с парченца шунка или бекон, както и кашкавал или друг вид жълто сирене. Знайте обаче, че ако не са добре наситнени, се разваля текстурата на грамаданското кюфте и има шанс да се разпадне.
На следващ етап е майсторството. От каймяната смес трябва да се оформят кюфтетата. Как се прави това - гледайте във видеото по-горе. И на финала остава да ги изпечете на намазнен грил тиган, барбекю, скара или друг наребрен уред за печене. По 5 мин. от страна на умерен към силен огън са достатъчни. А после поднесете своята домашна балканска скара с любимата гарнитура и подходяща напитка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ