Домашна плескавица с лук
Домашни плескавици или телешка плескавица с подправки.
Необходими продукти:
- 800 г телешка кайма
- 1/2 ч.л. сол
- 200 мл вода
- 1/2 ч.л. лют пипер на прах
- 1/2 ч.л. кориандър на прах
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1-2 скилидки чесън
- 1 глава лук
- олио
Начин на приготвяне:
1. Каймата прехвърлете в купа, добавете солта и разбъркайте. Постепено наливайте водата докато се абсорбира напълно. Покрийте със стреч фолио купата и приберете в хладилник за 24 часа.
2. Добавете към набухналата маринована кайма лютия пипер, черния пипер, кориандъра.
3. Пресирайте отгоре чесъна, а лука наситнете и изсипете при останалаите съставки. Замесете хубаво.
4. Върху намазнен лист стреч фолио, поставен върху плот, вземете 1/2 или 1/3 от каймяната смес. Разстелете с дебелина около 2,5 см, като оформите на голямо кюфте.
5. С помощта на фолиото прехвърлете плескавицата в намазнен и сгорещен на умерен огън грил тиган и печете за по 5 минути от страна. През това време оформете следващата 1 или две плескавици.
6. Поднесете с пресни зеленчуци и сос по желание. Малко хлаб няма да е излишен.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ