Плескавици от кайма и зеле на тиган
Плоски кюфтета от зеле с кайма и моркови, с които можете да напълните сандвичи или да поднесете за основно с гарнитура по избор.
Необходими продукти:
- 800 г кайма
- 3 яйца
- 3 с.л. брашно
- 500 г зеле
- 1 морков
- листата на връзка магданоз или копър
- сол и пипер на вкус
- лют пипер по желание
- олио или друг тип растителна мазнина
Начин на приготвяне:
1. Изсипете каймата в купа, поръсете със сол и пипер, брашно и лют пипер по желание
2. Зелето и моркова рендосайте на едро ренде. Зелето осолете, настискайте с ръка и отцедете водата от него. Прибавете зелето и моркова при каймата.
3. Наситнете листата магданоз или копър и добавете при останалите продукти.
4. Чукнете яйцата и замесете каймата.
5. В голям тиган сгорещете олио - да намазнява тигана, но да не покрива плътно дъното.
6. Със супена лъжица грабвайте от сместа и разпределяйте на тънък пласт сплеснато кюфте или плескавица в тигана. Гответе на умерен огън 3 минути и обърнете. В един тиган се готвят по 3-4 кюфтета едновременно.
7. След обръщане слагайте капак, намаляйте температурата и дръжте 6 минути. После пак подгрявайте на умерен огън мазнина и слагайте следваща доза плескавици.
8. Когато всички са готови, можете да сервирате в питки за сандвичи като плънка. В този случай добавете сос по избор и пресни зеленчуци. Можете да поднесете като основно с подходяща гарнитура - от картофи например.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ