Плодова пита с какао
Плодова пита с какаов блат и желатинова глазура.
Необходими продукти:
За какаовия блат:
- 175 г брашно
- 30 г какао на прах
- 50 г пудра захар
- 1/4 ч.л. сол
- 125 г неосолено масло (охладено)
- 1 жълтък
- 1 с.л. ледена вода
За пълнежа:
- 3 жълтъка
- 200 мл мляко
- 60 г захар
- 20 г брашно
- 2 с.л. незасквасена сметана
- 1с.л. вишнев ликьор (или друг по избор)
За желатиновата глазура (по желание) :
- 2 листа желатин
- 1с.л. захар
- 100 мл вода
Начин на приготвяне:
1. В кухненски робот смесете брашното, какаото на прах, захарта и солта до хомогенност.
2. Нарежете охладеното масло (важно е да не бъде топло) на малки кубчета и го прибавете в робота. Разбийте докато получената смес стане на трохи.
3. Разбийте леко яйцето с ледена вода и го сложете в робота. Отново разбийте, докато се получат бучки.
4. Извадете така полученото тесто и го омесете на ръка.
5. Увийте тестото в найлонова торбичка и го оставете да престои в хладилника за поне 30мин.
6. Загрейте предварително фурната на 180ºC.
7. Извадете тестото и го разточете на не много тънък слой, за да не се натроши, когато го извадите от фурната. Можете да използвате найлоново фолио, вместо брашно, за да разточите тестото - по този начин няма да пресъхне прекалено от допълнителното брашно. Поставете едно парче фолио върху работната си повърхност, отгоре сложете тестото, а върху него друго парче фолио и разточете до необходимата дебелина.
8. Сложете разточения блат във формичка за тарталета и изрежете излишното тесто по краищата.
9. Набодете с вилица дъното и печете във фурната, като сложите тежести за пай 10 мин.
10. След 10 мин. извадете тежестите и печете още 10 мин.
11. Оставете блатът да се охлади напълно преди да го извадите от формичката.
На пълнежа:
1. Разбийте жълтъците в купа с 1 с.л. от захарта и 1 с.л. от млякото. Съвсем леко, колкото да се обединят.
2. Загрейте сметаната в тенджерка с останалото мляко и захар на слаб огън. Когато започнат да се появяват балончета по стените, свалете съда от огъня.
3. Прибавете брашното при яйчената смес и разбъркайте хубаво.
4. Прибавете стопления млечен разтвор бавно към яйцата, като не спирате да бъркате.
5. Ако се появят бучки, прецедете сместа и я върнете на котлона, като разбърквате до сгъстяване. Прехвърлете в купа.
6. Прибавете алкохола и разбъркайте хубаво.
7. Отгоре поставете найлоново фолио, за да не се образува коричка.
8. Сложете в хладилника и изчакайте да се охлади напълно.
На желатиновата глазура:
1. Накиснете листата желатин във вода и заделете за 10 мин. или докато омекнат напълно.
2. Смесете в тенджерка водата, захарта и желатина. Сгорещете сместа до кипване.
3. Оставете да се охлади леко, преди да намажете с нея плодовете.
На сглабянето:
1. Изсипете крема върху блата и го пригладете.
2. Подредете плодовете и намажете по желание с желатиновата глазура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ