Пита с бакла
Пшеничен домашен хляб със зеленчуци.
Необходими продукти:
За тестото:
- 180 гр. пшенично брашно
- 60 гр. студено масло, нарязано на резени
- 5-6 с. л. разбито кисело мляко или кефир
За пълнежа:
- 1 глава лук, нарязан на кубчета
- 1 оранжева чушка (камба), нарязана на кубчета
- 1 чаша бакла, варена, само зърната (без шушулките)
- 2 яйца, разбити
- 200 мл кисело мляко
- 1/2 чаша настъргано сирене
- 4 супени лъжици листа от босилек, нарязани на ситно
- прясно смлян черен пипер
- 1 с. л. олио
Начин на приготвяне:
1. Замесете брашното с масло, до получаване на хомогенна смес – не бива да остават големи парчета масло.
2. Добавете разбитото кисело мяко или кефира и замесете тестото. Не удължавайте твърде много процеса на месене, защото прекалено силната топлина, която се отделя от ръцете ви, може да развали тестото.
3. Сложете в хладилника за минимум 30 минути.
4. Междувременно, сгорещете олио и запържете лука и чушката за няколко минути. Отстранете от котлона и оставете да изстине.
5. Смесете киселото мляко, сиренето, яйцата, босилека и черния пипер.
6. Извадете тестото от хладилника, разточете го и поставете в тава за печене.
7. Печете 15 минути в предварително загрята на 180 °С фурна.
8. Извадете тестото от фурната, подредете отгоре зеленчуците и накрая изсипете сместа от яйцата и киселото мляко.
9. Върнете във фурната и печете около 25 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ