Плодов кейк с марципанова глазура
Кейк с череши, боровинки и ядки.
Необходими продукти:
- 1 1/2 ч.ч. червени захаросани череши
- 1 1/2 ч.ч. зелени захаросани череши (ако не намерите, добавете още 1 ч.ч. червени)
- 1 ч.ч. стафиди
- 3/4 ч.ч. боровинки
- 2 ч.ч. филирани бадеми
- 1/2 ч.ч. сок от бяло грозде
- 1 ч.ч. масло, на стайна температура
- 2 ч.ч. кафява захар
- 5 яйца, на стайна температура
- 2 1/4 ч.ч. универсално брашно
- 1/4 ч.л. сода за хляб
- 1/2 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. индийско орехче
- 1 ч.л. бадемов екстракт или натрошени бадеми
За глазурата:
- 2 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. вода
- 3 ч.ч. смлени бадеми или орехи
- прецеден кайсиев конфитюр или друг вид по избор
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа, смесете черешите, стафидите, боровинките и бадемите. Добавете гроздовия сок и разбъркайте хубаво. Оставете да престои за 1 час.
2. Загрейте предварително фурната на 135ºС.
3. В голяма купа разбийте на крем маслото. Постепенно добавете кафявата захар, като разбърквате до пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко.
4. В друга голяма купа, смесете брашното, содата за хляб, канелата и индийското орехче. Постепенно добавете сухата смес при маслената, сложете бадемовия екстракт и плодовата смес, като разбърквате до хомогенност. Разпределете в 3 формички за печене на хляб с размери 20 х 10 см.
5. Печете 3 - 3:30 часа или докато клечка за зъби, пъхната в средата, излиза чиста. Извадете от фурната и охладете.
На глазурата:
1. Сложете водата и захарта в тенджерка. Сгорещете докато захарта се разтопи. Добавете смлените бадеми и гответе докато сместа се сгъсти по краищата на съда.
2. Изсипете върху чиста, огнеупорна повърхност и омесете с дървена лъжица, като заглаждате във формата на осморки и след това отново събирате в едно. Когато се охлади достатъчно, омесете на ръка, като поръсвате с пудра захар, за да не залепва.
3. Разточете марципана с точилка на листове с размера и формата на кейка, който ще глазирате.
4. Извадете кейка от съда за печене и подравнете ръбовете, така че да стои изправен. Намажете с тънък слой конфитюр и постелете глазурата. Конфитюрът ще помогне да се залепи отгоре.
5. Подравнете краищата на марципановата глазура и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ