Плодова пита с желиран йогурт и ягоди
Торта Плодов рай с два ванилови блата и плънка от пюрирани плодове с йогурт и желатин.
Необходими продукти:
За блата:
- 4 яйца
- 320 г захар
- щипка сол
- 40 г царевично брашно
- 120 г бяло брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 2 опаковки ванилия
- 1 портокал
За плънката:
- 600 г кайсии
- 900 г ягоди
- 200 г захар
- 1/2 пакет канела
- 250 мл плодов йогурт
- 30 г желатин
За украсата:
- 150 мл сладкарска сметана
- 3 с.л. захар
- заделени ягоди и кайсии
- 1 киви
- други плодове по желание (всичко без банан)
- 20 г желатин
- кокосови стърготини по желание
Начин на приготвяне:
1. Накиснете желатина в малко хладка вода, за да набъбне.
2. Измийте ягодите и кайсийте. Махнете ципи и костилки и нарежете плодовете в тавичка или тенджерка на късчета. Засипете със захарта и оставете да кипнат. Добавете канелата. Махнете от огъня и веднага сипете желатина. Разбъркайте хубаво и оставете настрана.
3. Сега се залавяме с блата. Първо се разбиват две яйца със 160 грама захар и щипка сол. После при непрестанно бъркане добавяме 20 г нишесте, 60 г брашно и 1/2 ч.л. бакпулвер. Разбийте добре и продължете като добавите една ванилия и половината кора на портокала, заедно с малко сок от него. Разбийте до хомогенност.
4. Изсипете блата в намаслена и покрита с хартия за печене кръгла тавичка с диаметър 26 см. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15 минути. Не вадете от тавата преди да се е охладил, защото ще се сучпи.
5. Докато първият блат се пече, приготвяме по същия начин и втория, а след това изпичаме и него.
6. В още топлата плодова смес изсипваме йогурта и разбъркваме. След това редим тортата, като най-лесно ще е във формичка с регулиращи се стени. Поставя се блат, после се изсипва плодовото желе и отгоре се покрива с втория блат. Прибира се в хладилник за няколко часа.
7. Украсата се прави като разбивате сметаната на пяна със захарта. Желатинът се набъбва в 2 с.л. студена вода, а после се кипва. Плодовете се нарязват на желани формички, а кокосовите стърготини можете да запечете до позлатяване на сух тиган. Тортата се поставя в поднос по възможност с капак, маже се със сметана, отгоре се редят плодове и се намазват обилно с желатин, който ги пази да не потъмнеят. На финала страниците внимателно се поръсват с кокосовъте стърготини. Сладкишът се прибира отново в хладилник.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ