Пица по аржентински
Пица с аншоа, сирене и картофи.
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 кг брашно
- 60 г активна прясна мая или 3 пакетчета суха мая
- щипка сол
- вода
За плънката:
- 5 средни глави лук, наситнени
- ½ ч.ч. зехтин
- 1 консерва (800 г) домати, белени
- 4 ч.ч. сварени картофи, нарязани на филийки или на кубчета
- сол и пипер
- 10 солени филета аншоа, измити (по желание)
- ½ ч.ч. настъргано + ½ ч.ч. нарязано на кубчета сирене
- ½ ч.ч. галета
- ¼ ч.л. риган
- 4 с.л. зехтин за печене
Начин на приготвяне:
На тестото:
1. В купа, смесете ½ ч.ч. топла вода с маята.
2. Прибавете ½ ч.ч. брашно и смесете до получаването на меко тесто.
3. Ако е прекалено сухо, прибавете още вода, а ако е твърде течно, прибавете още брашно.
4. Заделете покрито на топло.
5. След 45 мин. - 1 час смесете втасалото тесто с останалото брашно, прибавете още хладка вода, щипка сол и омесете еластично тесто, като за хляб.
6. Направете на топка и срежете през горната част лекичко, за да втаса отново. Покрийте и оставете да удвои обема си за 1 - 2 часа.
На плънката:
1. В тенджерка, на умерен огън, сгорещете 4 с.л. зехтин с лука и прибавете щипка сол. Сотирайте за 5 - 7 мин. докато лукът пусне течността си. Сложете в гевгир и отцедете.
2. В тенджерка, на умерен огън, сгорещете 4 с.л. зехтин с отцедения лук за 5 мин. или до леко златисто, като разбърквате почти непрекъснато.
3. Междувременно отцедете доматите и ги нарежете на половинки.
4. Прибавете ги при лука.
5. Намалете котлона до слаб, прибавете сол и пипер на вкус и оставете да къкри за още 10 мин. или до абсорбиране на цялата течност, като разбърквате. Заделете и ако е прекалено течно, отцедете част от течността.
На пицата:
1. Когато тестото е готово, го разделете на две.
2. Омесете за кратко всяка половинка и разточете едната в намаслена тавичка за печене. Оставете другата покрита с влажна кърпа.
3. Тестото трябва да се подава леко от ръбчетата на съда.
4. Полейте със соса и разпределете равномерно картофите и настърганото сирене.
5. Притиснете кубчетата сирене и аншоата в соса и поръсете с риган.
6. Навлажнете ръбчетата тесто с вода и разточете останалото тесто, за да покриете плънката с него.
7. Слепете и притиснете краищата.
8. Набодете повърхността с вилица, за да излиза парата.
9. Полейте с 2 с.л. зехтин, поръсете с галетата и с останалите 2 с.л. зехтин.
10. Печете в предварително загрята на 200ºС фурна за 15 мин., завъртете тавичката и печете още 15 - 20 мин. до златисто-кафяво.
11. Поднесете горещо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ