Пикадийо – традиционно латиноамериканско ястие
Крехко розово телешко с Бразило-Чилийски акцент.
Необходими продукти:
- 2-3 супени лъжици зехтин
- 2 големи глави лук на кубчета
- 1 зелена и 1 червена чушка на кубчета
- 3 скилидки пресован чесън
- Специалната подправка се получава от : 1 лъжица сол, 1 лъжица млян черен пипер, 1 лъжица чесън на прах, 1 лъжица млян кориандър (от семената), 1 лъжица кимион, 1 лъжица риган, анато (може да се замени с червен пипер). Смесете добре всички тези подправки и ги дръжте в малко бурканче. За тази рецепта ви трябва 1 лъжица от вече смесената подправка.
- 1 кг мляно телешко месо (можете да използвате и свинско или пуешко)
- 1/2 чаша бяло вино
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 425 г домати на кубчета от консерва
- 1 супена лъжица ябълков оцет
- 1 чаша зелени маслини с чушка
- 1 чаша стафиди
- 1 супена лъжица каперси
- 1/2 чаша бланширани филирани бадеми
- 2 дафинови листа
- 1 супена лъжица млян кимион
- 1 супена лъжица червен пипер
- 1 супена лъжица сушен риган
- 1 чаена лъжичка сушена мащерка
- 1 чаена лъжичка захар
- 1/2 чаена лъжичка канела
- малко нарязан кориандър
Начин на приготвяне:
1. Загрейте зехтин в голям тиган. Добавете лука, чушките, чесъна и специалната подправка, след което задушете на среден огън около 5-6 минути докато омекнат.
2. Сложете телешкото и приготвяйте докато не остане повече розово месо.
3. Излейте виното и оставете яденето да къкри докато течността се изпари. След това добавете доматеното пюре и разбъркайте добре.
4. Забъркайте и останалите съставки, покрийте и оставете на слаб огън още 20 минути.
5. Сервирайте с ориз или друго по избор.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ