Пица с карамелизиран лук
Вкусна домашна пица с лук и козе сирене.
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 пакетче мая от 7 г
- 1/4 ч.ч. топла вода
- 1 с.л. брашно
- 1 1/4 ч.ч. брашно
- 1 1/2 ч.л. сол
- 1 1/2 ч.л. зехтин
- 1/2 ч.ч. топла вода
- 1/2 ч.ч. брашно
За топинга:
- 1 глава червен лук
- 1/4 балсамов оцет
- 3 ч.ч. бейби рукола
- 1/2 ч.л. прясна мащерка
- 1/4 ч.ч. козе сирене
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
На тестото:
1. Смесете маята, 1/4 ч.ч. топла вода и 1 с.л. брашно в малка купа. Оставете да престои около 5 мин. (когато се появят малки балончета на повърхността, значи е готова).
2. В голяма купа пресейте 1 1/4 ч.ч. брашно и сол. След това прибавете зехтина, 1/2 ч.ч. топла вода и готовата смес с маята. Разбъркайте с дървена лъжица до пълна хомогенност. Пресейте останалата 1/2 ч.ч. брашно и разбъркайте до получаването на топка тесто в купата.
3. Обърнете готовото тесто върху суха работна повърхност и набрашнете ръцете си. Омесете до еластично и гладко тесто. Поръсете чиния с брашно и оставете тестената топка в нея, като отгоре я поръсите с още брашно. Покрийте с набрашнена кърпа и оставете на топло да втаса за около час и половина.
На топинга:
1. Нарежете лука и го запържете на много слаб огън докато стане с бледорозов цвят. След около час прибавете балсамовия оцет и редуцирайте за 15-20 мин. (лукът трябва да потъмнее и да образува сироп). След това прибавете руколата и мащерката да се задушат леко.
2. Извадете втасалото тесто и го разпределете с пръсти във формата на правоъгълник по дъното на тавичка. Прибавете лучената смес отгоре и натрошете козето сирене. Поръсете със зехтин и сол и пипер на вкус.
3. Печете на 230ºС за около 20 мин. (или до получаването на приятен златист цвят).
4. Поднесете в чиния с украса по избор.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ