Питка със сирене и украса от рози
Домашна погача със сиренце, яйце, мляко и семена.
Необходими продукти:
За тесто на питката:
- 800 г брашно
- 2 яйца и 1 жълтък
- 20 г мая (1 кубче)
- 1 чаена чаша прясно мляко
- 100 мл топла вода
- 3 супени лъжици кисело мляко
- 3 супени лъжици олио
- 1 чаена лъжица сол
- 1 чаена лъжица захар
- 50 г разтопено масло
- 200 грама натрошено сирене
- микс от семена за наръсване (мак, сусам, лен)
За тестото на украсата:
- 100 мл вода
- 1 чаена лъжица сол
- брашно, колкото поеме водата, за да стане твърдо тесто
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в топлата вода заедно със захарта и оставяме да шупне. От всички продукти замесваме средно меко тесто и го оставяме да втаса половин час.
После го разделяме на две части, от които правим две кори. В намаслена тава (26 см) слагаме едната кора на дъното, намазваме я с разтопено масло, поръсваме с натрошеното сирене. С намаслени ръце отгоре слагаме и втората кора и оформяме като една цяла питка в тавата. Оставяме да втаса още половин час, докато удвои обема си. Намазваме с жълтък, разбит с малко олио и наръсваме със семена.
От замесеното тесто за украса се оформят розички и листенца. Всъшност можете да направите каквито формички ви хрумне. Нареждате ги върху питката. Печем в загрята на 180 градуса фурна около 40 минути. Изваждаме и намазваме с малко масло за да е мека златната коричка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ