Регистрация

Питка със сирене и украса от рози

Питка със сирене и украса от рози
Средно   |   Порции 8   |   Видяна: 5393

Домашна погача със сиренце, яйце, мляко и семена.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тесто на питката:

  • 800 г брашно
  • 2 яйца и 1 жълтък
  • 20 г мая (1 кубче)
  • 1 чаена чаша прясно мляко
  • 100 мл топла вода
  • 3 супени лъжици кисело мляко
  • 3 супени лъжици олио
  • 1 чаена лъжица сол
  • 1 чаена лъжица захар
  • 50 г разтопено масло
  • 200 грама натрошено сирене
  • микс от семена за наръсване (мак, сусам, лен)

За тестото на украсата:

  • 100 мл вода
  • 1 чаена лъжица сол
  • брашно, колкото поеме водата, за да стане твърдо тесто

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в топлата вода заедно със захарта и оставяме да шупне. От всички продукти замесваме средно меко тесто и го оставяме да втаса половин час.

После го разделяме на две части, от които правим две кори. В намаслена тава (26 см) слагаме едната кора на дъното, намазваме я с разтопено масло, поръсваме с натрошеното сирене. С намаслени ръце отгоре слагаме и втората кора и оформяме като една цяла питка в тавата. Оставяме да втаса още половин час, докато удвои обема си. Намазваме с жълтък, разбит с малко олио и наръсваме със семена.

От замесеното тесто за украса се оформят розички и листенца. Всъшност можете да направите каквито формички ви хрумне. Нареждате ги върху питката. Печем в загрята на 180 градуса фурна около 40 минути. Изваждаме и намазваме с малко масло за да е мека златната коричка.

обреден хляб с украса

домашен хляб за напреднали

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта