Пита със сирене и босилек
Българска погача със сирене, подправки и златиста коричка със семена.
Необходими продукти:
- около 800 грама брашно
- 1 супена лъжица захар
- 1 пакетче /10 гр/ суха мая
- 3 яйца
- 5 супени лъжици олио
- 100 грама разтопено масло
- 250 мл прясно мляко
- 1 супена лъжица сол
- 100 мл хладка вода
- 1 супена лъжица оцет
- 200 грама сирене
- босилек
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното. Добавяме захарта, солта, сухата мая, разбъркваме и правим кладенче от тази смес. В него изсипваме 2-те цели яйца и белтъка на третото (жълтъка оставяме за намазване на финала), затопленото мляко, олиото, малко от разтопеното масло, хладката вода и оцета. Омесваме меко и еластично тесто и го оставяме да втаса на топло за около 1 час, докато удвои обема си.
Втасалото тесто разделяме на 3 равни топки. Разточваме всяка на правоъгълна кора с размери около 30 на 50 см.
Първата разточена кора намазваме с разтопено масло. Върху нея поставяме втората кора и отново намазваме с разтопено масло. След като поставим и третата кора, поръсваме натрошеното сирене и босилека. Завиваме на руло, което осукваме и увиваме като охлюв. Поставяме го внимателно в намаслена тавичка с диаметър 26 см.
Така получената питка намазваме нежно със силиконова четчица и разбитият жълтък, поръсваме със сусам или маково семе и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ