Ситница - баница с бъркано тесто и кисело мляко
Сиренена ситница - български пай с бяло сирене, масло и домашно тесто без месене. Лесно и бързо.
Ситницата е народна питка без месене или пък вкусен домашен хляб със сирене и масло, рецептата за който идва от село Малчика. А как са го приготвяли бабите по традиционна рецепта показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев. Прво се забърква тесто от яйца с кисело мляко, сода, вода и брашно, а преди изпичане се поръсва с натрошено на ситно сирене, откъдето идва и името на ястието. Подходящо е за закуска, вместо хляб или директно за соновно, както и за прихапване по всяко време на деня. Пред чужденците изглежда народно и автентично.
В купа се чукват яйцата и се разбъркват. Добавя се кисело мляко, сода, захар, сол и вода, а после и брашно до постигане на консистенцията на гъста боза. Така забърканата смес се излива в добре намаслена неголяма тавичка и се поръсва с натрошеното бяло сирене и бучки масло. При изпичане сиренцето прави апетитен загар, а мазнината създава неустоима маслена коричка. Цялата кухня ухае на домашна българска храна. Ситницата се готви на 175 гадуса под средното ниво във фурната, ако е включен вентилатор или на 180 градуса без конвекция. А точните продукти и стъпки на направа можете да видите във видеото на Звездев по-горе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ