Пилешко със сирене, круши и босилек
Пилешки гърди със зеленчуци, сирене и подправки.
Необходими продукти:
- 4 филета от пилешки гърди
- 4 филии сирене таледжо* (или друг вид сирене по избор)
- 1-2 пресни круши, нарязани на филии
- 2 шепи пресни листа от босилек, нарязани
- 3 с.л. захар
- 150 мл вода
- сол и черен пипер на вкус
- маруля
- листа от червена цикория
- листа от аругула или рукола
- чери домати
- зехтин екстра върджин
- балсамов оцет (не е задължителен)
*вид меко италианско сирене, подобно на бри, но много миризливо
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете марулята и чери доматите, добавете капка балсамов оцет и зехтин, разбъркайте добре и разделете в 4 чинии.
2. В малък съд карамелизирайте захар: загрейте захарта и водата и разбърквайте често.
3. Когато захарта се карамелизира, добавете нарязаните листа босилек.
4. Продължете да готвите на бавен огън, докато босилекът омекне и сместа добие консистенцията на сироп. После оставете настрана.
5. Предварително загрейте печката.
6. Намажете с малко зехтин четирите пилешки гърди и ги поставете в тава за печене. Подправете ги със сол и черен пипер и ги печете по 3-4 мин от всяка страна.
7. Когато пилешките гърди се опекат и от двете страни, извадете ги от печката, добавете резенчетата круша, после добавете резенчетата таледжо.
8. Печете, докато сиренето се разтопи.
9. Поставете по един брой пилешки гърди в чиния и ги полейте с босилековата паста.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ