Пилешко с наденички, ориз и зеленчуци
Джамбалая от пилешко и наденички на тиган с ориз, домати, чушки и лук.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 500 г пържола от пилешко бутче
- сол и пипер
- 500 г наденички
- 2 глави лук
- 2 стебла целина
- 1 червена и 1 зелена сладка чушка
- 300 г твърди домати
- 3-4 скилидки чесън
- 1 ч.л. сол + 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. сух джинджифил
- 1/2 ч.л. лют червен пипер
- 1/3 ч.л. индийско орехче
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 250 г дългозърнест ориз
- 550 мл вода или бульон
Начин на приготвяне:
1. Разделете пилешките пържоли на 3-4 парчета, така че да се получат месца колкото двойна или тройна хапка. Нарежете на малки кубчета лука, целината, чушките и доматите. Наденичните нарежете на кръгчета с дебелина около 1,5 см.
2. Сгорещете на умерен към силен огън 1 с.л. олио в голям тиган с незалепващо покритие. Положете пилешките месца за 3 минути от едната страна, през което време поръсете другата със сол и пипер. После обърнете, гответе 3 минути и от другата страна, като поръсите изпечената със сол и пипер. Извадете в отделен съд.
3. Сипете 1 с.л. олио отново в тигана и подредете кръгчетата наденички. Гответе от двете страни за по 3 минути и извадете при пилешкото месо. Намалете огъня на умерен.
4. Изсипете лука в тигана, бъркайте и гответе 3 минути. Добавете чушките, целината и доматите и гответе още 4 минути при периодично бъркане. Оформете кладенче в средата на зеленчуците и пресирайте вътре чесъна. Оставете го да позлатее за минутка.
5. Овкусете с 1 ч.л. сол + 1/2 ч.л. черен пипер и добавете джинджифила, лютия и сладкия червен пипер и индийското орехче. Разбъркайте.
6. Измийте ориза и го изсипете в тигана. Размешайте добре и оставете за 2 минути.
7. Върнете месото и наденицата в ястието, залейте с вода, разбъркайте, намалете огъня на слаб към умерен и сложете капак. Оставете да се готви за 35-40 минути до пълно изпиване на водата/бульона от ориза и перфектно разваряване на зърната.
8. Поднесете топло, като по желание можете да поръсите с листенца пресен магданоз за разкош.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ