Пикантна джамбалая със зеленчуци
Пикантни зеленчуци с подправки.
Необходими продукти:
- ¼ ч.ч. растително олио или зехтин (можете да добавите и малко масло за по-добър вкус)
- 2 ½ ч.ч. дългозърнест ориз
- 2 големи глави лук, нарязани
- 1 ч.ч. червена чушка, нарязана
- 1 ч.ч. зелена чушка, нарязана
- 1 ч.ч. жълта тиквичка
- 1 ч.ч. зелена тиквичка
- 3 стръка нарязана целина
- 1 консерва (850 г) домати, нарязани
- 1 ч.ч. бамя, нарязана на филии (по желание)
- 4 скилидки чесън, накълцани
- ¼ ч.л. червен пипер на люспи
- 1 ч.л. лют червен пипер кайен
- 1 ч.л. кажунска подправка (това е смес от подправки, характерни за креолската кухня: червен пипер, чесън на прах, лук на прах, черен пипер, лют червен пипер, риган и мащерка)
- 4 ч.ч. вода или зеленчуков бульон
- 1 ч.ч. нарязан сибирски лук или зелен лук
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. В голяма тенджера загрейте зехтина или растителното олио и пържете, докато омекнат, чесъна и всички зеленчуци (с изключение на бамята, ако използвате такава).
2. Добавете доматите заедно със сока и водата или бульона и изчакайте да заврят.
3. Ако използвате бамя, добавете я сега.
4. Намалете огъня до умерен и добавете ориза.
5. Разбъркайте добре, покрийте съда и оставете да се вари 30-40 мин., без да разбърквате.
6. Когато оризът омекне, добавете нарязания сибирски лук или зелен лук и разбъркайте. Сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ