Пилешко задушено с лук, лимон и пипер
Лимоново пилешко на яхния.
Необходими продукти:
- 1 кг бяло пилешко месо
- 1 ч.л. зърна пипер - само розов или пипер меланж
- сол на вкус
- 2 лимона
- 3 глави лук шалот
- 2 с.л. олио
- 30 г масло
- магданоз или копър за поръсване по желание
Начин на приготвяне:
1. Пилешките гърди нарежете на тънки и дълги лентички. Овкусете със сол и пипер и покапете с малко мазнинка. Оставете настрана.
2. Лука нарежете на тънки полумесеци. Сгорещете олиото в голям тиган и запържете лука до леко позлатяване.
3. Добавете месото и маслото и запържвайте няколко минути. Щом мръвките хванат коричка, добавете пипера и налейте малко вода. Оставете да се готви под капак на слаб огън 15-тина минути.
4. Изцедете сока на лимоните, а кората на единия плод настържете на ситно ренде.
5. Залейте с лимоновия сок, посолете, добавете кората и гответе още 3 минути.
6. Махнете от огъня като опитате месцето и се уверите, че е готово.
7. Поръсете с наситнена зелена прясна подправка и сервирайте по желание с гарнитура от ориз или картофи.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ