Пилешка яхния под коричка от маслено тесто
Задушено пилешко със зеленчуци и гъби в бяло вино под кора от тесто.
Необходими продукти:
- 280 г брашно
- 10 г бакпулвер
- 1 ч.л. сушен магданоз
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. суха мащерка
- 1 ч.л. сол
- 50 г масло
- 3 яйца
- 150 мл мляко
- 3 с.л. олио
- 100 г бекон
- 3 скилидки чесън
- 1 морков
- 1 средна по размер глава лук
- 2 дръжки целина (селъри)
- 250 г печурки
- 600 г пилешко филе или месо от бутчета без кожа и кост
- сол и пипер + 30 г брашно
- 200 мл бяло вино
- 200 мл пилешки бульон или 1 кубче пилешки бульон, разтворено в 200 мл вода
- 1 яйце за покривка
Начин на приготвяне:
1. Нарежете пилешкото месо на хапки, поръсете със сол, пипер и брашно и дръпнете настрана.
2. Нарежете целината на малки кубчета, бекона - на лентички, моркова и лука - на кубчета, а гъбите - на тънки полумесеци.
3. В купата на чопъра сипете брашното, добавете солта, бакпулвера, пипера, магданоза и мащерката, а отгоре нарежете маслото на кубчета. Смелете на маслени трохи, добавете 3 яйца и смелете отново до получаването на лепкаво гъсто тесто.
4. Сипете олиото в тиган с огнеупорна дръжка или тенджера, подходяща за фурна. Добавете бекона и пуснете котлона на умерен огън докато беконът се разцвърчи. Прибавете намачкания или наситнен чесън, лука, целината и гответе 5-6 минути при периодично мешане. Добавете гъбите и гответе докато си пуснат водата.
5. Прибавете пилешкото и гответе няколко минути. Залейте с виното, а щом покъкри, засечете 4 минути и добавете и врелия бульон. Ако е безсолен, овкусете със сол и пипер. Бъркайте няколко минути.
6. Прехвърлете и сравнително разпределете тестото от чопъра върху ястието без да го мешате. Отгоре залейте с 1 разбито яйце.
7. Пъхнете ястието в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути.
8. Поднесете с поръска от прясна билка.
Източник: YouTube/Proper Tasty
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ