Пилешка супа с картофи и яйчени топчета
Пилешка супа със запръжка и застройка от тестени хапки с яйце.
Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 2 стебла целина
- 1 морков
- 400-500 г пилешко с кокали
- 2 литра вода
- 300 г картофи
- дафинов лист
- 1,5 ч.л. сол
- 80 г брашно + 1/2 ч.л. сол
- 2 яйца
- магданоз или заквасена сметана по желание
За запръжката:
- 2 с.л. олио
- 1 глава лук
- 1 морков
Начин на приготвяне:
1. Пилешкото почистете от перца и сложете на големи парчета на дъното на тенджера. Добавете цялата глава лук, цял морков и целите стебла целина. Залейте с водата и кипнете. Отпенете и оставете да се вари под капак за 30 минути.
2. Лука за запръжката наситнете, а моркова - рендосайте на едро ренде. Сгорещете олиото в тиган и запържете първо лука, а след 3 минути добавете и моркова. Гответе още 4 минути и махнете от котлона.
3. Картофите обелете, измийте и нарежете на малки кубчета.
4. Извадете от супата пилешкото и зеленчуците и изсипете картофите да се сварят в бульона. Добавете дафиновия лист и солта.
5. Изсипете брашното в купичка, смесете със солта и чукнете отгоре двете яйца. Разбъркайте до получаването на гъста гладка каша.
6. Почистете пилешкото месо от кокалите и накъсайте на парчета или нарежете на хапчици.
7. Когато картофите са се разварили (около 20-тина минути след пускането в бульона) добавете месото, запръжката и оформете яйчените топченца като в едва къкрещата на слаб огън супа топвате чаена лъжичка, напълнена наполовина със сместа от брашно и яйца. Варете 3 минути след последното топченце на слаб огън и е готово.
8. По желание поднесете с поръска от листенца пресен магданоз или лъжичка заквасена сметана.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ