Пиле с ориз в плик на фурна
Печено пиле в плик с ориз, моркови и лук.
Необходими продукти:
- 1 цяло пиле
- 1,5 ч.л. чесън на прах или на гранули
- 1 ч.л. сол
- 2/3 ч.л. черен пипер - млян
- 1 с.л. сладък червен пипер
- 4 с.л. олио
- 1 голям морков - около 180 г
- 1 глава лук
- 5 карамфилчета
- 1 ч.л. куркума + 1 ч.л. сол + 1/3 ч.л. черен пипер + 1 ч.л. червен пипер
- 200 г ориз
- 200 мл вода
Начин на приготвяне:
1. Извадете пилето от хладилника предварително, за да се стопли на стайна температура. Подсушете го, ако е образувало конденз или е пуснало кръв или вода. Смесете чесъна, солта и двата вида пипер и разбъркайте. Обтрийте пилето хубаво и покапете с мазнината. Обтрийте отново и оставете настрана да се маринова докато подготвите останалата част.
2. Вземете голям плик за готвене на пуйка. Сипете в него куркумата и останалите подправки, които вървят с нея в описанието на продуктите. Разбъркайте.
3. Морковите нарежете на полумесеци. Главата лук обелете и шпиковайте с карамфилчетата. Ориза измийте докато водата се избистри.
4. Смесете морковите и ориза, изсипете ги в плика и размешайте с подправките. Добавете главата лук. Сипете 200 мл топла вода.
5. Пъхнете и пилето в плика с гърдите нагоре и гърбът към ориза. Завържете плика и го поставете в голяма тава.
6. Сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути.
7. Извадете тавата и с клечка за зъби пробийте плика на 5 места. Върнете обратно на същата температура за още 25 минути.
8. Разрежете внимателно плика 10 минути след изваждане от фурната. Прехвърлете ориза и пилето в плато и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ