Цяло пиле с масло, крем сирене и гарнитура
Печено пиле на фурна с картофи, моркови, домати, лук и ароматно масло.
Необходими продукти:
- 30 г масло
- 30 г крем сирене
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. сух розмарин
- 1 ч.л. сух естрагон (ако имате)
- кората на 1 лимон
- 1 пиле (около 1,6-1,8 кг)
- 1 с.л. олио
- 1-2 моркова
- 400-500 г картофи
- 1 сладка чушка
- 200 г чери домати
- 1 глава червен лук
- сол и пипер на вкус
- 2 глави чесън (цели глави - не скилидки)
- 5-6 с.л. зехтин
- червен пипер
Начин на приготвяне:
1. Разтопете маслото в купичка, добавете крем сиренето и разбъркайте на паста. Прибавете солта и черния пипер, ромарина и естрагона и лимоновата кора. Най-добре използвайте био лимон, защото кората на цитрусите се обработва с препарати и е негодна за консумация. Разбъркайте всички тези продукти на гъста пастичка.
2. С обратната страна на лъжица нежно бръкнете под кожата на гърдите на пилето, за да се отлепи. След това пъхнете част от ароматното масло. С другата част намажете подкожно бутчетата, както и вътрешността на птицата. Вържете двете бутчета едно за друго под гърдите с конец.
3. Нарежете моркова на коси овали, картофите - на хапки (ако са пресни, не белете), лука - на едри полумесеци, чушката на няколко парчета, а на двете глави чесън отрежете само най-горната част на скилидките и мустачките от долната страна като оставите главите цели.
4. Изсипете в намазана с олио тава картофите, лука, чушката, морковите и чери доматите (цели), поръсете със сол и пипер и разбъркайте.
5. Сложете отгоре пилето с гърдите нагоре. Встрани от него боцнете главите чесън с разреза нагоре.
6. Намажете пилето с 2 с.л. зехтин, поръсете със сол, черен и червен пипер и с четка за храна размажете добре.
7. Пъхнете да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 1:20 часа.
8. На 30-тата, 50-тата и 1:10 минута отворете и намажете отново пилето със зехтин. Така кожата ще стане особено хрупкава и апетитна.
9. След изпичане извадете и оставете да почине 5 минути. После можете да сервирате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ