Пикантно фондю със зеленчуци
Размекнати сирена с чили чушки и хляб.
Необходими продукти:
- 225 г фино нарязано на кубчета сирене грюер (около 2 ч.ч.)
- 225 г фино нарязан на кубчета ементал (около 2 ч.ч.)
- 1 1/2 с.л. царевично нишесте
- 2 скилидки чесън, разполовени
- 1 1/3 ч.ч. сухо бяло вино
- 1 с.л. пресен лимонов сок
- 2-3 с.л. кирш (черешов ликьор)
- прясно настъргано индийско орехче, на вкус (по желание)
- 3 цели чилита, наситнени
- пържен лук шалот или тънко нарязан зелен лук (или заменете с натрошен бекон, ако предпочитате) за поръсване
За пържения шалот:
- 1 1/2 ч.ч. фино нарязан лук шалот (около 8 големи)
- 4 с.л. зеленчуково олио
За сервиране:
- микс от варени зеленчуци като броколи, моркови, перлен лук и картофи
- хлебни пръчици
- нарязана на кубчета франзела (от предишния ден) или препечен хляб
Начин на приготвяне:
1. Смесете сирената в купа, заедно с царевичното нишесте.
2. Намажете вътрешността на тенджерка с дебело дъно с чесъна и го оставете вътре. Прибавете виното и лимоновия сок.
3. Оставете да заври и прибавете сместа със сиренето, шепа по шепа.
4. Оставете да заври съвсем леко на умерен огън, като разбърквате и добавете кирша, индийското орехче, чилитата и пипер на вкус.
5. Прехвърлете в тенджерка за фондю и включете на слаб огън.
6. Прибавете пържения шалот, зеления лук и/или бекона и поднесете с изброените продукти за сервиране.
7. Фондюто трябва да се разбърква често, за да остане разтопено.
На пържения шалот:
1. В тиган с дебело дъно изпържете шалота в олио на умерено-силен огън до златисто-кафяво.
2. Прехвърлете лука с решетъчна лъжица върху хартия, за да се отцеди от мазнината и овкусете със сол.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ