Печено свинско със сос от ананас
Свинско на фурна с плодов сос.
Необходими прдукти:
- 1 парче свинско месо около 1,5 кг
- 1 ананас
- 20 мл сок от ананас
- 1 с.л. мед
- 1 с.л. галета
- 2 с.л. соев сос
- 16 скилидки чесън
- 1 с.л. оцет
- сол и пипер на вкус
- 30 г масло
Начин на приготвяне:
1. Свинското месо обтрийте със сол и пипер. 12 от скилидките чесън разполовете надлъжно. Шпиковайте месото и скрийте вътре чесънчетата.
2. Ананаса обелете, почистете и нарежете на колелца или полумесеци. Подредете ги по дъното на намазнена тава.
3. Сгорещете силно голям сух тиган и запечатайте свинското на него за по 50 секунди от страна. След това прехвърлете върху ананаса. Сипете 50-тина мл вода.
4. Завийте с фолио и гответе в предварително загрята на 180 градуса фурна за 1:30 часа.
5. През това време подгрейте в касерола ананасовия сок с меда, Добавете галетата, намачканите 4 скилидки чесън и соевия сос. Гответе докато леко се редуцира. Добавете оцета и махнете от огъня.
6. Разгърнете свинското и го намажете с част от соса. Върнете във фурната и след 20 минути пак намажете. Повторете мазането още веднъж и извадете месото, когато прецените, че е готово.
7. Прецедете събралия се в тавата сос. Добавете студеното масло, разбъркайте и поднесете нарязаното на парчета свинско със соса в отделна купичка. Сервирайте и ананаса от дъното на тавата като гарнитура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ