Печено свинско с ориз и млечен сос
Свинско на фурна с гарнитура от ориз и заливка от млечен сос с чесън и краставица.
Необходими продукти:
- 1-1,3 кг. парче свинско месо
- 1,5 ч.ч. ориз
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 глава лук
- 1,5 с.л. универсална зеленчукова подправка (тип вегетина)
- сол и черен пипер
- 6 с.л. олио
- 4 ч.ч. вода или бульон
- лют пипер по желание
- 1/2 кофичка кисело мляко
- 1/2 краставица
- 4 скилидки чесън
- прясна подправка по избор (босилек, мащерка, мента или копър)
Начин на приготвяне:
1. Месото обтрийте хубаво със сол и пипер. Покапете с 2 с.л. олио. Сгорещете тиган и запечатайте мръвката от всички страни за по 1:30 минути. След това прехвърлете в лист алуминиево фолио, по желание поръсете с лют пипер и завийте. Пъхнете да се пече на 200 градуса за 40-60 минути.
2. Лука наситнете, запържете в касерола с 2 с.л. олио. Сложете измития ориз при запържения лук и гответе до прозрачност. Залейте с бульона или водата, добавете още 1-2 с.л. олио, доматеното пюре, универсалната подправка и още черен пипер по желание. Гответе 5 минути на умерен огън.
3. Прехвърлете ориза в тавичка и пъхнете във фурната да се допече заедно с месото. Щом водата му поизври, можете да равиете мръвката от фолиото (внимавайте да не се изгорите) и да я поставите върху ориза, за да се запече за 8-10 минути.
4. Докато тази част от ястието се готви, пригответе соса, като пююрирате краставицата с чесъна и добавите получената ароматна каша към киселото мляко.
5. Поднесете ястието като сервирате основа от ориз, отгоре сложите парчета от нарязаното печено свинско, покапете го с млечен сос и на финала украсите с прясна билка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ