Регистрация

Печени пресни картофки с розмарин и чесън



Печени пресни картофки с розмарин и чесън
Лесно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 1817

Чипс от пресни картофки на фурна с билки, зехтин и чесън.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Пресните картофи са кулинарна емблема на пролетта, а със затопляне на времето се появява необходимостта от лесни за направа домашни мезета за бира. Ако може и да са по-здравословни - идеално. Именно такова мезе от пресни картофи показва Миро в канала си Готвене за начинаещи като прави лесни и бързи пресни картофи на фурна, овкусени с чесън, розмарин, сол и мащерка. Ястието е веганско, а картофите излизат от печката с идеална коричка с апетитен загар и неустоим дъх. Ако искате веганска вечеря - ето поредната идея за вкусно постно ястие.

Картофите - около 1,5 кг, се измиват и се изжулва част от ципата им. Оставят се цели. Прехвърлят се в тенджера, заливат се с вода и се посоляват. Оставят се да кипнат и се варят 10 минути. През това време в купичка се наситняват пресни билки - розмарин и мащерка, добавят се наситнени скилидки чесън и се залива със зехтин. Сварените до полуготовност картофи се отцеждат от водата и се прехвърлят в тава. Леко се натискат с мачкалка за картофено пюре - колкото да се разпукат. Заливат се с ароматния зехтин, посоляват се допълнително и се разбъркват. Пъхват се в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути. След изтичане на това време можете да оставите печката само на горен реотан и да пуснете вентилатора. Гответе още 10 минути или до получаването на бленуваната хрупкава коричка.

А на финала поднесете като гарнитура или постно домашно мезе, а защо не и за леко основно без животински продукти.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 50 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта