Домашен печен картофен чипс с подправки
Печени картофи на фурна с хрупкава коричка и аромат на чесън.
Необходими продукти:
- 800 г картофи
- вряла вода
- 3 с.л. зехтин
- 2 ч.л. универсална подправка за супи и ястия
- 2 ч.л. чесън на прах
- 1/2 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Картофите измийте добре и по възможност не белете. Хубаво е да имате големи картофи, но да не са твърде стари - така ще стане най-вкусно.
2. Разполовете всеки картоф през средата на дебелината и после нарежете половинките на полумесеци с дебелина около 1,5 см.
3. Прехвърлете картофите в купа и залейте с вряла вода, която да ги покрива. Оставете така 15 минути.
4. Оплакнете във водата от кисненето и прехвърлете в хавлиена кърпа. Подсушете и изсипете в суха купа.
5. Залейте със зехтина, разбъркайте, поръсете подправките и разбъркайте отново.
6. Застелете тава с хартия за печене и подредете картофите в нея като ги редите без да се допират. Може да се наложи да печете две тави едновременно. В този случай увеличете времето за готвене с по 5 минути на тур.
7. На първи тур пъхнете картофите в предварително загрята фурна на 200 градуса и дръжте 15 минути. За две тави - 20 минути. След това извадете и с щипки обърнете всяко парче.
8. Върнете във фурната за 10 минути или 15 минути, ако са две тави. После извадете, изчакайте 5 минути да се поотлепят от хартията и прехвърлете в плато или индивидуални порции.
9. По желание поднесете със сос за топкане - кетчуп, чеснов, млечен, майонезен или барбекю.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ