Пресни картофки със сирене на фурна
Печени картофи със зехтин и подправки.
Бон Апети
Излъчен на 09.05.2018
Вкусни печени картофки с подправки и коричка от бяло сирене готвят Лора и Стоян, за да обогатят репертоара на българина със сезонни рецепти за предстоящото Световно първенство или просто за топлото време, което позволява да се съберем с приятели на тераса парти или в градината на вилата. Ястието е много вкусно, сравнително леко и ароматно, пък и не изисква особени кулинарни умения и време.
Картофите се измиват и с все кожичките се режат на шайби. Бланшират се в кипяща подсолена вода за 1-2 минути, след това се вадят и отцеждат. В хаванче се счукват всякакви зърна пипер, за да се получи едра подправка пипер меланж. След това се смесва със зехтин и се изсипва върху картофените шайби. Те се подреждат прави, плътно една до друга в тавичка. Отгоре се заливат с втори сос, направен от смесени подправки със зехтин и лимонов сок. Завиват се с фолио и се пекат за 50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
След това фолиото се маха, фурната се увеличава на 220 градуса, а върху картофите се натрошава с ръце бяло саламурено сирене. Връща се за 10 минути във фурната без фолио вече и след това са готови за хапване - като гранитура, основно или просто мезенце.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ