Регистрация

Идеално хрупкави печени пролетни картофки

Идеално хрупкави печени пролетни картофки
Средно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 2744

Хрупкави картофи на фурна с розмарин и чесън.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 кг пресни картофки
  • 2 литра вода
  • 30 г сол
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 5 с.л. зехтин
  • 2 стръка розмарин
  • 3-4 скилидки чесън
  • сол и пипер
  • 1/2 китка магданоз или копър

Начин на приготвяне:

1. Ако използвате стари картофи, обелете и нарежете на едро. Ако работите с пресни, смъкнете ципата от местата, от които пада, а останалата оставете. Разрежете на половини или четвъртини.

2. Кипнете водата. Щом заври силно, сипете солта и содата и разбъркайте хубаво. Чак след това прибавете картофите. Старите се варят 10-11 минути, а пресните - 7 минути.

3. Докато картофите се готвят, сипете зехтина в тиган или касерола и подгрейте. Малко преди да зацвърчи добавете силно наситнените листа розмарин и намачкания чесън. Посолете и опипрете и пържете докато чесънът стане златен.

4. Прецедете зехтина в голяма купа, като си запазите остатъците в цедката - те ще ви трябват на финала.

5. В същата купа изсипете сварените и много добре отцедени от водата картофи. Поръсете със сол и пипер и започнете да разбърквате като целта е картофите съвсем лекичко да се понамачкат.

6. Прехвърлете картофте в тава и щателно ги разделете, за да не се застъпват, а ако е възможно - и да не се допират. Пъхнете в предварително загрята на 200 градуса фурна без вентилатор за 20 минути.

7. Извадете тавата, обърнете картофите и печете още 20-40 минути до желаната степен на готовност на същата температура.

8. Извадените картофи изсипете в купа и добавете отцедения запържен чесън с розмарин и по желание също наситнени листа копър или магданоз. Разбъркайте, опитайте на соленост и поднесете.

 

Източник: YouTube/Serious Eats

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. гювеч
  2. 450
  3. пилешк
  4. сол
  5. 808
  6. бри
  7. овен
  8. 150
  9. Бон
  10. шот

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта