Идеално хрупкави печени пролетни картофки
Хрупкави картофи на фурна с розмарин и чесън.
Необходими продукти:
- 1 кг пресни картофки
- 2 литра вода
- 30 г сол
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 5 с.л. зехтин
- 2 стръка розмарин
- 3-4 скилидки чесън
- сол и пипер
- 1/2 китка магданоз или копър
Начин на приготвяне:
1. Ако използвате стари картофи, обелете и нарежете на едро. Ако работите с пресни, смъкнете ципата от местата, от които пада, а останалата оставете. Разрежете на половини или четвъртини.
2. Кипнете водата. Щом заври силно, сипете солта и содата и разбъркайте хубаво. Чак след това прибавете картофите. Старите се варят 10-11 минути, а пресните - 7 минути.
3. Докато картофите се готвят, сипете зехтина в тиган или касерола и подгрейте. Малко преди да зацвърчи добавете силно наситнените листа розмарин и намачкания чесън. Посолете и опипрете и пържете докато чесънът стане златен.
4. Прецедете зехтина в голяма купа, като си запазите остатъците в цедката - те ще ви трябват на финала.
5. В същата купа изсипете сварените и много добре отцедени от водата картофи. Поръсете със сол и пипер и започнете да разбърквате като целта е картофите съвсем лекичко да се понамачкат.
6. Прехвърлете картофте в тава и щателно ги разделете, за да не се застъпват, а ако е възможно - и да не се допират. Пъхнете в предварително загрята на 200 градуса фурна без вентилатор за 20 минути.
7. Извадете тавата, обърнете картофите и печете още 20-40 минути до желаната степен на готовност на същата температура.
8. Извадените картофи изсипете в купа и добавете отцедения запържен чесън с розмарин и по желание също наситнени листа копър или магданоз. Разбъркайте, опитайте на соленост и поднесете.
Източник: YouTube/Serious Eats
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ