Печени кюфтенца с доматено-сметанов сос
Кюфтета на фурна в сос от домати и сметана.
Необходими продукти:
- 120 г ориз
- 1 глава лук
- 1 голям морков
- 2 с.л. олио
- 800 г кайма
- 1 с.л. майонеза
- сол и пипер на вкус
За заливката:
- 4 с.л. доматено пюре
- 1 с.л. майонеза
- 3-4 с.л. заквасена сметана
- 1 с.л. брашно
- 180 мл вода или бульон
- сол и пипер
- копър за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Измийте ориза под течаща вода много добре и го пуснете да се свари до полуготовност.
2. През това време рендосайте моркова, наситнете лука и запържете в мазнината. Добавете запръжката и майонезата към каймата, овкусете със сол и пипер, отцедете сварения ориз и го изсипете при останалите продукти. Замесете.
3. Оформяйте с ръце кръгли кюфтенца и редете плътно в неголяма тава.
4. Смесете продуктите за соса и разбъркайте с бульона. Залейте кюфтетата с получения сос.
5. Печете на 200 градуса за 40-50 минути.
6. След изваждане поръсете с наситнен копър.
Източник: YouTube/Готовим с Матеевой Натальей
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ