Регистрация

Месни кюфтета с булгур и шапка от картофи

Месни кюфтета с булгур и шапка от картофи
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 955

Пищни кюфтета от кайма с булгур, запечени в доматен сос под картофено пюре и кашкавал.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 100 г булгур
  • вряла вода
  • 500 г кайма смес
  • 3 скилидки чесън
  • листата на 1/2 връзка магданоз
  • 2/3 ч.л. сол
  • черен пипер на вкус
  • 6 средно големи картофа
  • 1 яйце
  • 150 г кашкавал или друго твърдо жълто сирене
  • листата на връзка копър
  • сол и пипер
  • 1 ч.л. сух босилек или листата на 4 клонки пресен босилек
  • 2 с.л. доматен концентрат + 150 мл вода
  • 1 ч.л. захар

Начин на приготвяне:

1. Булгура залейте с вряла вода и оставете за 20 минути да се отпусне.

2. Сложете картофите да се сварят.

3. Прехвърлете каймата в купа и добавете намачкания чесън, наситнените магданозени листа, 2/3 ч.л. сол и черен пипер на вкус. Отцедете булгура от водата и също прибавете.

4. Замесете каймата и от получената смес оформете 8 продълговати кюфтета. Подредете ги в тава и в центра на всяко с пръсти оформете кладенче. Сложете фолио върху тавата и пъхнете кюфтетата да се запекат за 15 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна.

5. През това време обелете картофите, намачкайте ги на пюре с яйцето и сол и пипер. Добавете наситнените листа копър. Ако е прекалено гъсто, добавете малко масло или прясно мляко. Трябва да е гъсто, така че не се притеснявайте.

6. Кашкавала рендосайте.

7. Смесете доматения концентрат с босилека - сушен или наситнени листа пресен и захарта. Залейте с водата и разбъркайте на сос.

8. Извадете кюфтетата и с ръце оформете от картофеното пюре лодки, подобни на основата. Сложете ги отгоре като дебели капачета, а върху тях разпределете рендосания кашкавал. Сипете внимателно доматения сос на дъното на тавата и върнете във фурната без фолио на същата температура за още 15-20 минути.

9. Поднесете с пресни зеленчуци и без гарнитура, защото тези кюфтета са многокомпонентни и не е необходимо добавката на още продукти.

 

Източник: YouTube/Ето Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 50 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. гювеч
  2. 450
  3. пилешк
  4. сол
  5. 808
  6. бри
  7. овен
  8. 150
  9. Бон
  10. шот

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта