Кюфтета със сметана по руски
Кюфтета с каперси и млечен сос.
Необходими продукти:
- 500 г телешка кайма
- 2 хлебни питки или бяла багета (от предишния ден)
- 1 ч.ч. мляко
- 1 глава лук
- масло
- 1 яйце
- 5 аншоа, филе
- магданоз
- сол и пипер
- индийско орехче
- 1 л бульон (или вода с 2 кубчета бульон)
- 2 дафинови листа
- пипер на зърна
- 5 или 6 с.л. каперси
- 250 мл сметана
- 2 жълтъка
- 1 лимон
Начин на приготвяне:
1. Натрошете хляба и го накиснете в млякото.
2. Нрежете много фино лука и го запържете докато стане прозрачен в малко масло.
3. Отцедете хляба от млякото като го изстискате и го смесете с каймата и охладения лук.
4. Нарежете аншоата и магданоза на много ситни парчета и ги прибавете в сместа.
5. Прибавете и едно цяло яйце.
6. Овкусете с индийско орехче, сол и пипер и омесете до еднородна смес.
7. Сгорещете бульона в тенджерка.
8. Прибавете дафиновите листа и малко зърна пипер с 3 с.л. каперси.
9. Оставете да заври.
10. Направете кюфтенца с големина на яйце и ги сложете в бульона, без да го оставяте да кипи. Гответе така за 10 мин.
11. Извадете кюфтенцата и ги дръжте на топло.
12. Извадете дафиновите листа и зърната пипер.
13. Смесете 2 с.л. сметана с 2 жълтъка и заделете.
14. Прибавете останалата сметана в бульона и варете докато се сгъсти и намали обема си наполовина.
15. Свалете тенджерата от огъня и прибавете сместа с жълтък и сметана, като разбърквате.
16. Сложете отново на котлона, но не позволявайте да заври. Оставете да се сгъсти.
17. Овкусете соса с лимонов сок, лимон, сол и пипер.
18. Прибавете останалите каперси и още малко индийско орехче.
19. Сега върнете кюфтенцата в тенджерката и ги стоплете.
20. Поднесете с варени картофи.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ