Печени картофи по шведски - хаселбек
Картофи на фурна с чесън и зехтин.
Необхдими пордукти:
- 600 г картофи (средно големи и сравнително еднакви; продълговати - не кръгли)
- зехтин (около 50 мл)
- сол на вкус
За подправката:
- сол и пипер
- 2 скилидки чесън
- 60 мл зехтин
- пресен магданоз (листа)
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре картофите, защото се готвят с обелката.
2. Подпрете един картоф на плота и от двете му страни по дължина сложете китйски клечки или по-дебели шишове. След това направете напречни разрези до клечката през 1 см. Така ще се получи традиционната форма за шведски картофи. Повторете упражнението и с останалите картофи.
3. Подредете ги с разреза нагоре в тава, застлана с хартия за пeчене. Разтворете внмателно с пръсти отделните части на картофеното ветрило и покапете вътре със зехтин. Посолете.
4. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50 минути.
5. Направете соса като смесите намачкани скилидки чесън със сол и пипер. След това залейте със зехтина и разбъркайте.
6. Изпечените картофи полейте с получения сос като се стараете да влезе максимално дълбоко между ребрата без да се начупи картофът.
7. Сервирайте с поръска от наситнени листенца пресен магданоз като бирено мезе, предястие или красива гарнитура от картофи.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ