Пай от картофи със сметана, кашкавал и мащерка
Печени картофи в сметана с кашкавал, чесън и подправки.
Необходими продукти:
- 2 скилидки чесън
- 150 г кашкавал
- мащерка - ако имате прясна, още по-добре
- 500 мл млечна течна незаквасена сметана с висока масленост
- сол и пипер
- 2 кг картофи
- 15 г масло
Начин на приготвяне:
1. Рендосайте кашкавала на ситно ренде и си заделете около 40 грама от него (на око). Останалата част прехвърлете в голяма купа.
2. Нарежете на много ситно чесъна и го добавете при кашкавала. Поръсете с листата на 4-5 клонки прясна мащерка или сипете 1,5 ч.л. суха мащерка.
3. Залейте със сметаната, добавете сол и пипер и разбъркайте съдържанието на купата.
4. Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на тънки колелца. Намажете керамична тава за пай, кръгла йенска тава или форма за торти с падащо дъно (диаметърът трябва да е около 20 см.) с маслото.
5. Прехвърлете картофените шайби в купата и с ръце нежно ги оваляйте хубаво в сместа. След това взимайте с едната си ръка шайби и редете в другата. Като се съберат 10-15 броя, ги поставяйте изправени странично в тавата. Започнете като подредите ринг по външната част, а после разпределете останалите в центъра. Ако останат дупки, нарежете още шайби и ги оваляйте в соса, останал в купата. На финала залейте ястието с този сос.
6. Покрийте тавата с алуминиево фолио и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 40 минути.
7. Извадете, разгърнете фолиото и поръсете със заделения кашкавал. Върнете в печката за още 40 минути докато ястието хване златиста коричка. Намалете фурната вече на 180 градуса и не слагайте фолио.
8. След изваждане охладете леко и извадете от формичката. Поднесете като красив пай за гарнитура или основно. Можете да посрещнете гости с тази рецепта, защото крайният резултат е доста елегантен.
Източник: YouTube/Essen Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ