Печени зелеви пирожки
Мини банички със зеле и лук.
Необхдими продукти:
- 1 малка зелка
- 2 глави лук
- сол и пипер на вкус
- 2 яйца
- 2/3 ч.ч. вода (150 мл)
- 2/3 ч.ч. олио+още за задушаване на зелето
- брашно
Начин на приготвяне:
1. Започнете с тестото като изсипете топлата вода и олиото в купа. Добавете щипка сол и след това постепенно изсипвайте брашно докато се получи тесто. Замесете го така че да не лепне, оформете на правоъгълник, увийте в стреч фолио или найлон и приберете в хладилник.
2. Зелето нарежете на полумесеци, лука - също. В голям съд сгорещете олио и задушете зелето в него. Щом започне да омеква добавете и лука и гответе докато позлатеят и двата продукта. Добавете едното яйце, сол и пипер на вкус, разбъркайте и махнете от огъня.
3. Тестото разточете на една или няколко кори с дебелина не повече от 1 см. Изрежете квадрати.
4. Застелете тава с хартия за печене. Във всеки от квадратите слагайте от плънката и прещипвайте с вилица след това. Редете с отстояние в тавата.
5. Разбийте яйцето и намажете с него пирожките. По желание можете да поръсите със семена.
6. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до позлатяване. Можете и да изпържите на маслена баня, но ще е доста по-нездравословно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ