Регистрация

Пай с извара и зеле

Пай с извара и зеле
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 1479

Баница с тесто от извара и плънка от зеле и варени яйца.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Това е странна баница, която се приготвя в някои части на Русия и се нарича "зелев пирог". Идеална е за закуски, а мнозина я бъркат с българския зелник, в който дори не е задължително да има зеле, защото името зелник идва от думата "зеленини" или "зеленища" и изисква плънката да бъде с всякакви пресни зелени листа.

Необходими продукти:

  • 1 малка зелка
  • 6 яйца
  • 250 г извара (или руски тварог)
  • 125 г масло
  • 1 с.л. захар
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.л. сода
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Нарежете зелето и го пуснете да се свари в подсолена вода за 7-8 минути докато омекне.

2. Сварете 4 от яйцата.

3. Омекналото и отцедено зеле прехвърлете в купа и докато е още топло разбъркайте с 25 грама от маслото. Добавете сварените, обелени и нарязани на ситно яйца, посолете и разбъркайте отново. Това е плънката.

3. Разбийте яйцата в купа. Добавете захарта и изварата или натрошения на ситно тварог и бъркайте докато захарта се разтвори.

4. Содата погасете в лимоновия сок. Добавете в яйчената смес брашното, погасената сода със сока, щипка сол и размекнатото на стайна температура масло. От тези продукти замесете тесто. После приберете в хладилник леко да се стегне, за да може да се ръководи.

5. 2/3 от тестото разточете и покрийте с него дъното и стените на намаслена тава. Изсипете плънката вътре и отгоре покрийте с останалата 1/3 разточено тесто. Направете няколко прореза, за да може да излиза парата.

6. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор за около 25 минути. Идеята е баницата да хване златист, но не тъмен загар. По желание поднесете с кисело мляко.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта