Картофено мезенце с кашкавал
Пържени спиралки от картофено пюре с кашкавал, сметана и подправки.
Пържените картофи могат да придобият много по-забавна форма и плътен вкус на идеало мезе, ако се отнесете към тях с малко хитрина. Така елементарното картофено пюре и традиционният домашен чипс се комбинират в идеално хрупкава картофена гарнитура, която можете да поднесете за спортна вечеринка или като компания към любимия филм.
Първо си сварете картофите - около 500 грама, а след това ги обелете и нарежете на кубчета в купа. Рендосайте отгоре 40-50 кашкавал, пармезан, чедър или друго жълто сирене по избор, чукнете две яйца, добавете 4 с.л. нишесте (картофено, царевично, от тапиока или друго), налейте малко готварска незаквасена сметана и с пасатора превърнете в пюре. Овкусете със сол и пипер и други подправки по желание.
Полученото картофено пюре приберете в пош или найлонов плик. Сгорещете олио в тиган, отрежете ъгъла на плика и оформяйте спиралки или други фигурки в сгорещената мазнина. Пържете двустранно до позлатяване, вадете в съд, застлан с домакинска хартия и поднесете с любимия сос за топкане - майонезен, чеснов, кетчуп, горчица. Точните продукти и стъпки на направа - вижте ТУК.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ