Печен лук с масло и розмарин
Мариновани глави лук с оцет и подправки на фурна.
Необходими продукти:
- 9 глави бял лук
- 1 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. лют пипер
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. розмарин (може да използвате пресен или сух)
- 4 с.л. кафява захар
- 250 мл оцет
- 250 мл вода
- 90 г масло + още розмарин
Начин на приготвяне:
1. Махнете само най-външните люспи на лука. Нека останат 1-2 люспички, за да придържат главите цели. След това отрежете долния и горния край на всяка главичка.
2. Изберете си тава, в която главите се подреждат сравнително плътно една до друга и не остават много луфтове. На дъното ѝ поръсете 3 с.л. кафява захар, солта, лютия и черния пипер и розмарина. Залейте с оцета и водата и разбъркайте.
3. Подредете главите лук в тази смес. Трябва да ги покрива поне малко над средата. Приберете в хладилник за 12 часа.
4. Обърнете всяка глава, за да полегне в маринатата от ненапоената си страна. След това сложете по 10 г масло върху всяко лукче и поръсете с листенца розмарин.
5. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. След това извадете, поръсете с 1 с.л. кафява захар и върнете в печката за още 10 минути.
6. Поднесете като гарнитура или предястие, по желание с 1 ч.л. заливка от отделилия се в тавата сос и розмарин за украса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ