Маринован червен лук с лайм
Туршия от лук в буркани.
Необходими продукти:
- 2 глави червен лук
- 250 мл ябълков оцет
- 250 мл вода
- 2 ч.л. сол
- 1 с.л. кафява захар
- 5 зърна бахар
- 1 лайм (по възможност с необработвана кора - БИО)
Начин на приготвяне:
1. Лайма измийте добре и нарежете първо на 6-7 кръгчета, а след това разделете всяко кръгче на полумесеци.
2. Лука обелете и нарежете също на полумесеци.
3. В тенджерка изсипете водата и оцета, добавете солта, кафявата захар и бахара. Кипнете и варете на умерен огън 3 минути.
4. Добавете лука, разбъркайте хубаво, за да потъне в маринатата и варете минута и половина.
5. Добавете резените лайм, разбъркайте, кипнете и махнете от огъня.
6. Прехвърлете в стерилизирано бурканче, ако не планирате да ползвате в рамките на 10 дни. В противен случай можете просто да прехвърлите в буркан с капак, да оставите отворен докато се охлади, после да затапите и да приберете в хладилник.
Полученият лук е страхотна гарнитура към печени и пържени меса и риби, както и свежа добавка към домашни сандвичи. Може да се сервира към салати или вместо туршия за компания на чашка ракийка или водка.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ