Печен заек с гъби
Заешко с бяло вино и печурки.
Бон Апети
Излъчен на 19.01.2018
Заек на фурна, запечен в апетитната компания на запържен шалот с гъби, доматен сос и вино и подправен с мащерка, босилек и магданоз готвят Лора и Стоян, за да представят поредната рецепта за заешко по ловджийски или дивечово месо с винен сос и печурки, която пленява с крехкостта на мръвката и ароамтността, галеща сетивата.
Рецептата е лесна и няма къде да се сбърка. Първо заекът се нарязва на порции, които се обтриват със сол и пипер. В тиган с малко зехтин се запържва бекон, който след това се прехвърля в тава. В същия тиган продължаваме готвенето без да мием, като в апетитната беконена мазнинка запечатваме заешкото месо. После го редим върху бекона в тавата, а в тигана влиза наситненият лук шалот с намачкан чесън. Готви се до потъмняване и се добавят почистените и нарязани на едро гъби. Щом поомекнат, към тях се налива доматен сос и се подправя със сол и пипер. Деглазира се с бялото вино и запръжката се изсипва върху заешкото. Отгоре се подправя с мащерка, магданоз и босилек и се залива с разтворено във вода брашно.
Ястието се пече на слаб огън (170 градуса) за два часа, като е хубаво да увиете тавата във фолио, за да може да се задуши идеално жилавото дивечово месо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ