Панирано пилешко с тиквички, моркови и лук
Панирани пилешки хапки по китайски с пресен лук, тиквички, моркови, целина и азиатски сос.
Необходими продукти:
- 2 с.л. царевично нишесте
- 5 скилидки чесън
- 2 с.л. чили сос (пикантен или сладък по избор)
- 5 с.л. соев сос
- 1 с.л. мед
- 1 с.л. оцет
- 1,5 с.л. кафява захар
- 200 мл вода
- 3 с.л. брашно + 4 с.л. царевично нишесте
- 1/3 ч.л. сол
- 1 ч.л. бакпулвер + 100 мл вода
- 1 яйце
- 650-700 г пилешко филе
- 400 мл олио
- 3 стръка пресен лук + 2 с.л. олио
- 2 стръка целина (селъри)
- 1 морков
- 300 г тиквички
Начин на приготвяне:
1. Нарежете пилешкото месо на парченца с големината на средна по размер хапка.
2. Смесете 3 с.л. брашно с 4 с.л. царевично нишесте, 1/3 ч.л. сол и 1 ч.л. бакпулвер. Разбъркайте. Работете с тел. Залейте със 100 мл вода, размешайте, чукнете яйцето в този крем и бъркайте до хомогенност. Пуснете пилешките хапки вътре и размешайте финално.
3. Изсипете в купичка 2 с.л. царевично нишесте, добавете намачкания чесън, захарта, меда, соевия сос, чили соса, оцета и 200 мл вода. Бъркайте до хомогенност и оставете настрана.
4. Нарежете тиквичките и целината на тънки полумесеци, моркова - на тънки кръгчета, пресния лук - на тръбички с дължина около 3 см.
5. В тиган с диаметър около 24-26 см. сгорещете олиото. Пържете на порции пилешкото, за да не се застъпва в силно сгорещена мазнина на силен огън за по 2-3 минути на порция. Прехвърлете готовите хапки в отделен съд.
6. В по-голям тиган сгорещете 2 с.л. олио на силен огън и запържете пресния лук за 2 минути. Добавете морковите и гответе още 2 минути, после и целината и пак две минути. Намалете огъня на умерен, прибавете тиквичките и гответе 3 минути.
7. Изсипете соса със соев сос върху зеленчуците, разбъркайте добре и върнете пилешките хапки в ястието. Гответе и бъркайте 3 минути. После можете да сервирате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ