Бешбармак - домашна паста с агнешко и лук
Казашко ястие с агнешко и лук върху домашна солена юфка.
Необходими продукти:
За бульона:
- 1,5 кг агнешко
- 1 морков
- 1 глава лук
- 2,5 л. вода
За пастата:
- 500 г брашно
- 1 яйце
- 1 ч.л. сол
- 200 мл вода
- сол и пипер + вода + бульон за варенето
За лучената част:
- 2 глави лук
- 500 мл бульон от варенето на агнешкото
- 2/3 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- пресен лук за гарниране
Начин на приготвяне:
1. Подредете агнешкото месо на дъното на тава. Добавете 1 цял обелен морков и цяла обелена глава лук. Залейте с водата, кипнете и отпенете. Затворете под капак и гответе 3 часа.
2. Брашното за пастата пресипете в купа или в купата на машината за месене. Добавете към него и останалите продукти и месете до получаването на гладко тесто. Увийте в плик и дръжте на топло половин час.
3. Разделете тестото на три части и всяка разточете на много тънка кора. Изрежете ромбове или подобни парчета със страна около 5 см. Трябва да са на едро. Оставете готовите парчета да почиват докато дойде време за готвенето им.
4. Прецедете бульона от варенето на агнешкото. Заделете месото и щом се охлади, накъсайте на парчета. Отделете си 500 мл. от бульона за лучената чст.
5. Лука нарежете на шайби и сипете в тенджерка. Залейте с бульона, добавете сол и пипер и кипнете. Варете под капак 2 минути и после махнете тенджерката без да махате капака.
6. Останалия бульон кипнете, като добавите вода, сол и пипер. Щом заври хубаво, пуснете пастата в него и варете 2-2,5 минути. Извадете в порции с решетъчна лъжица, като не отцеждате твърде стриктно соса.
7. Върху пастата сложете накъсано агнешко, отгоре разпределете варен лук с малко сос и на финала поръсете с наситнен пресен лук.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ