Оригинална рецепта за вегетарианска имамбаялдъ
Имамбаялдъ с патладжани, домат, морков, чушки и лук.
Необходими продукти:
- 2 средно големи патладжана
- 4 глави кромид лук
- 1 глава чесън
- 4 червени чушки
- 1 морков
- 1 много голям домат или 4 малки
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 с.л. универсална подправка (пикантина/вегетина или друга по ваш избор)
- соев сос на вкус
- шепа пресен босилек
- 6 с.л. олио
- вода
Начин на приготвяне:
1. Обелете патладжаните и ги нарежете на филийки, след което ги осолете и ги оставете за 1 час да си пуснат водата.
2. Намазнете с олио дъното на тава, измийте патладжаните и ги подредете по него, като леко ги оваляте в мазнината.
3. Запечете ги на 220 градуса в средата на фурната, за да се сготвят и от двете страни.
4. През това време нарежете лука на тънки филии, обеления чесън - на кръгчета, чушките - на ивички, морковите - на жулиени и домата - на филии.
5. В голям тиган сипете 1/2 с.л. олио и запържете първо лука и чесъна, след това добавете морковите и чушките. Облейте със соевия сос, добавете универсалната подправка, червения и черния пипер и разбъркайте добре, за да се овкусят зеленчуците и да си пуснат соса. Накрая добавете и доматите и пържете още малко.
6. Когато зеленчуците омекнат, сипете в тях 1 ч.ч. топла вода и нарязания на ситно пресен босилек. Задушете с капак още 5 мин.
7. Извадете от фурната запечените патладжани и ги полейте със сместа. Запечете ястието на 220 градуса, докато мазнината започне да се поглъща от продуктите. Ако искате повече сос - долейте още една чаша вода.
8. Можете да си го хапнете както топло, така и студено. Перфектно се съчетава със салата от сезонни зеленчуци. Рецептата е на майка ми, а тя използва имамбаялдъ и за гарнитура към риба и меса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ