Зеленчуково рагу с картофи и патладжани
Постна манджа от пържени зеленчуци в доматен сос.
Необходими продукти:
- 800 г картофи
- 1 морков
- 2 глави лук
- 2 патладжана
- 2 чушки
- 350 г домати на кубчета от консерва със сока
- 4-6 скилидки чесън
- сол и черен пипер на вкус
- 70 мл олио или зехтин за готвене
- магданоз
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете, измийте и нарежете на кубчета. Запържете за кратко в силно сгорещени 30 мл олио, а след това прехвърлете в касеролка.
2. Моркова рендосайте, чесъна намачкайте, а лука нарежете на полумесеци. Сгорещете още 20 мл олио в тигана от пърженето на картофите, запържете вътре лука, а щом започне да хваща загар, добавете чесъна и моркова. Гответе още няколко минути и изсипете в касеролката при картофите.
3. Залейте с доматите и добавете малко вода така, че да покрие зеленчуците. Гответе на котлон на умерен огън.
4. Докато ястието къкри, нарежете патладжаните на кубчета, посолете ги, дръжте така 15 минути да пуснат горчивината си и след това измийте и подсушете. Сгорещете още 20 мл олио и запържете в него патладжаните. Добавете ги при останалите зеленчуци в тенджерката.
5. Оставете да къкри 10-тина минути под капак, като добавите подправки на вкус. След това прибавете нарязаните на полумесеци чушки и гответе още 5 минути. Проверете дали картофите са се разварили хубаво. Махнете капака и оставете соса да се сгъсти, като разбърквате, за да не загори ястието.
6. Поръсете с наситнен магданоз, махнете от котлона и поднесете с любимия хляб.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ