Оригинална гръцка мусака с патладжани, вино и бешамел
Различна мусака по гръцки с домати и патладжани вместо картофи, агнешка кайма и заливка от бешамел с кашкавал.
Необходими продукти:
- 3 домата
- 1 кг патладжани
- 2 глави лук
- олио
- 650 г кайма смес (или агнешка кайма, както е в оригинала)
- 1/2 ч.л. риган на прах
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сол
- 150 мл бяло вино
За соса:
- 90 г масло
- 2 с.л. брашно
- 500 мл мляко
- по 1/2 ч.л. сол, черен пипер и индийско орехче
- 130 г кашкавал
- 2 яйца
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните измийте добре, почистете "носленцето" и останалата част нарежете на шайби с дебелина около 1 см. без да белите. Намаслете тиган и печете шайбите по около 50 секунди от страна.
2. Докато патладжаните се готвят, залейте доматите с вряла вода и оставете за 10 минути. След това обелете и нарежете на полумесеци.
3. Лука наситнете, сгорещете малко олио в тиган и запържете до позлатяване. Добавете кайамта и раздробете на трохи. Увеличете огъня на силен с влизането на месото в тигана. Добавете ригана, солта, пипер и бялото вино и щом закъкри, върнете отново на умерена температура. Оставете да къкри докато виното поизври.
4. Вземете правоъгълна тава с високи бордове. На дъното ѝ наредете пласт от половината кръгчета патладжани, след това поръсете с половината месна запръжка, после покрийте с половината резени домати. Следват пак патладжани, месо, домати.
5. В тенджера разтопете маслото. Добавете в него брашното и щом леко промени цвета си, започнете да наливате млякото постепенно при непрестанно бъркане. Щом се абсорбира цялото мляко добавете подправките и оставете да къкри до леко сгъстяване на умерен към слаб огън. Махнете от котлона.
6. Рендосайте кашкавала и го добавете в бешамела. Бъркайте докато се разтвори от температурата. След това разбийте яйцата в купа и на тънка струйка ги вкарайте в соса. С получената заливка залейте мусаката.
7. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ